Hjem  Nyheter  Om meg  Katter  Kattunger  Show   Galleri  Ragdoll  Dagbok                                                                    Facebook   [English]

 


Ragdollens historie

Ragdollens historie begynner i California hos Mrs. Ann Baker. Hennes nabo, Mrs. Pennel eide en hvit langhåret Angora-lignende katt som het Josephine. Ann Baker ba om å få parre den med en Birma-hanne, og få beholde avkommene. Dette fikk hun og det ble bl.a to hanner, Daddy Warbucks og Geuber, somble de første Ragdoll-kattene. De var Mitted begge to. Mrs Baker parret så Daddy Warbucks tilbake på Josephine siden hun følte det var noe spesielt med disse to hannene. Resultatet ble Fugianna, som var en brun bi-colour hunnkatt. Linjen ”Lightside” stammer fra henne.

For å begrense innavl bestemte hun seg for å blande inn en annen rase i avlen, og Ann Baker hennes samarbeidspartnere bestemte seg for å blande inn brun Birma. Fra denne linjen brukte Ann Baker asiatiske navn på mange av kattene som Kyoto, Tiki, Woo Wong for å linke de til Burmans forfedre som hadde lignende navn. Burman ble deretter parret med Daddy Warbucks, og man fikk en brun Colourpoint-hunn, Buckwhet. Hun ble parret tilbake på sin far, og de fikk Kyoto, en brun Mitted-hann, og Tiki, en brun Colourpoint-hunn. Tiki er urmoderne på linjen ”darkside”. Alle disse kattene er registrerte under stamnavnet Raggedy Ann.

Ann Baker begynte å selge sine katter, som hun kalte Ragdolls. Men hun holdt et stramt grep om avlen og om man ikke fikk lisens fra henne, fikk de ikke parre sine katter. Denne lisensen innebar at de skulle følge hennes strenge regler og anvisninger.

En oppdretter, Denny Dayton fra Blossom Time Cattery var ikke enig i Mrs. Bakers oppfatninger om avlsarbeid, og brøt derfor samarbeidet og begynte å avle slik man har gjort med andre raser, og herfra har Ragdoll spredt seg rundt om i verden. Ragdoll ble godkjent som egen rase i NCFA i 1969 og CFA i 1993.


Utseende

Generell beskrivelse

Ragdoll er en massiv, stor katt med middelsstor beinstamme og muskuløs kropp, som finnes i tre mønstervarianter. Colourpoint, mitted, bi-colour og fire variasjoner på farge; brun, blå, sjokolade og lilla. Totalt tolv varianter. Helheten skal gi inntrykk av en kraftig katt.

Hode
Det skal være middels størrelse på hodet, bredt modifert kileform med et flatt parti mellom ørene. Nesen skal ha en lett bøy på den øverste tredjedelen. Vel utviklede linn, som smalner mot en avrundet velutviklet middelslang nese og velutviklet hake.

Øre
Middels størrelse, brede nederst og avrundet topp. De skal sitte langt fra hverandre, med en lett bøy fremover.

Øyne
Øynene skal være store og ovale. Ytterste delen skal være i nivå med ørene. Fargen skal være blå, jo mer intensiv desto bedre og den skal samsvare med fargen på kroppen for øvrig.

Kropp
Nakken skal være kort og kraftig. Brystet bredt og utviklet. Kroppen er lang og muskuløs med sterk benstamme. Bakkroppen mer muskuløs og tyngre. Når katten er fullt utviklet skal bredden over skuldrene være like bred som over bakre del av kroppen. Bena skal være middels lange, bakbena noe høyere enn frembena, noe som gjør at det virker som om linjen på ryggen slutter noe bak bakkroppen mot hodet. Labbene skal være store og stabile med hårtufser mellom tærne.

Hale
Halen skal være lang, pelsrik og i riktig proporsjon til kroppen. Middels tykk ved roten, som skal smalne noe mot tuppen.

Pels
Pelsen skal være middels lang, tett, myk og sikeaktig. Den skal ligge inntil kroppen og bølge seg i takt med kattens bevegelser.
Pelsen skal være lengst ved ansiktets ytterste kant og rundt halsen, som skal gi inntrykk av at katten har en krage av pels.
Pelsen i ansiktet er kort, og blir lengre fra hodets topp og over ryggen, middels lengde på sidene, buken og bakføttene.

Colourpoint
Points (ører, maske, bein og hale) skal være godt gjennomfarget og harmonisere med kroppsfargen. Kroppsfargen skal være lysere enn pointfargen. Myke skiftninger av fargen er tillatt på kropp og mage. Nesespeil og poter i overensstemmelse med pointfargen.

Mitted

Points (utenom sokker og hake) og kroppsfarge som hos colourpoint. Bakbeina skal være helt hvite, men ikke lengre opp enn til øvre hasen. En hvit strime skal begynne ved brystet og gå bakover mellom frambeina til undersiden av halen. Haken skal være hvit.
Et hvitt blaize kan forekomme.

Bicolour
Points (ører, maske og hale) skal være vel avgrensede. I masken skal det være et hvitt område formet som et omvendt V. Buken skal være hvit, uten flekker. Hvite ben er ønskelig. Kroppsfargen skal være en nyanse lysere enn pointfargen. Hvite flekker på ryggen er tillatt. Nesespeil og poter er rosa.


Temperament

Ragdoll er en perfekt innekatt med sin rolige og godlynte væremåte. Den tilpasser seg lett til resten av familien og inkluderer både barna i huset og andre dyr. De fryktelige ryktene om at Ragdoll ikke kan føle smerte, stemmer absolutt ikke. Et rykte som muligens har kommet av Ragdollens store porsjon av tålmodighet og tilgivelse. Et drag som skiller Ragdoll fra andre raser er at de, om de ønsker, slapper av i alle muskler når de blir løftet opp, og blir like ’lealøs’ som en ”filledukke”. Av denne egenskapen har rasen fått sitt navn. Gangen til Ragdoll er særegen for rasen, med sitt noe vaggende ganglag. Dette kan komme av at de går noe bredere, spesielt med bakbeina. En annen egenskap hos Ragdoll er måten de legger seg. De begynner med å legge ned skuldrene først, deretter resten av kroppen. Ragdoll sover ofte på rygg, med både for og bakbeina bredt godt fra hverandre.

Ragdollen er en ”lat” og rolig katt. Den vil nødig mosjonere mer enn nødvendig, men er likevel ingen ”nips-katt”. Den er veldig nyskjerrig og vil være mer overalt hvor du er. Til forskjell fra andre raser ligger ikke en Ragdoll høyt for å observere, men derimot midt på gulvet eller ved eierens føtter, så den ikke går glipp av noe. Om man vil ta med katten ut, behøver den egentlig ikke bånd, da den gjerne holder seg ved sin eier når den er på ukjent mark.

Generelt er en Ragdoll en veldig trivelig, tilgivende, intelligent og rolig katt som behøver mye oppmerksomhet av sin eier. En Ragdoll kan bli veldig ulykkelig, om den må være mye alene uten selskap av andre. Den trives best om det finnes andre katter i huset når du er på jobb.

Som alle ”maskede” katter så blir også Ragdollen født hvit. Fullt utmasket og ferdig farget blir ikke katten før ved tre års alder. På grunn av dette kan det være litt problematisk å skille brune og blå fra lilla.

Ragdollen vokser lenge og støtvis. Akkurat når man har en perfekt proporsjonert katt, vokser den noen centimeter på lengden, og blir smal i kroppen og ansiktet. Dette kan skje flere ganger frem til ca. to års alderen, deretter vokser den noe mer langsomt. Man anser Ragdoll for fullvokst når den er tre år. Mot slutten er det stort sett hodet og nakken som blir bredere, spesielt hos hannene.

En voksen Ragdoll-hanne veier mellom 6-9 kg, en Ragdoll-hunn fra 3,5 til 5 kg.

 

Site made by Caroline WebDesign 2015